گوش دادن هدفمند و فعال

بعد از این که توانایی شنیداری شما به طور کلی بهبود یافت و با لهجه‌های مختلف (accents) آشنا شدید، لازم است به صورت هدفمند تر و فعال در راستای آمادگی برای بخش لیسنینگ آزمون آیلتس به این کار یعنی گوش دادن بپردازید. منظور از گوش دادن هدفمند، انتخاب مناسب پادکست‌ها و متریال آموزشی است. مواردی باید انتخاب شوند که از موضوعات کلی، رایج، عمومی و متنوع باشند دقیقا مانند مواردی که شما سر آزمون خواهید شنید. 

 

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره بخش لیسینینگ آیلتس می توانید روی لینک کلیک کنید. 

 

منظور از گوش دادن فعال این است که از تکنیک‌هایی استفاده کنید که مهارت‌های زبان انگلیسی شما را علاوه بر درک مطالب یک recording، در موارد دیگر نیز تقویت کند. به عبارت دیگر از تکنیک‌‌های مناسب استفاده کنید تادامنه لغات خود را افزایش داده، تسلط بیشتری روی گرامر پیدا کنید؛ با تلفظ آشنایی بیشتر پیدا کنید و خود بتوانید تلفظی شبیه native داشته باشید؛ با املای/ dictation کلمات آشنا شده و بتوانید کلمات را درست بنویسید و همین طور مهارت بازنویسی مطالب را نیز در خود تقویت کنید؛ مواردی که همه و همه در راستای آمادگی برای آزمون آیلتس و یا تافل بوده و تأثیر فوق العاده ای در کم و کیف مهارت شنیداری شما دارد.

تکنیک Transcribe

یکی از این تکنیک ها، گوش دادن و پیاده کردن متن فایل صوتی هست که در انگلیسی به آن transcribe گفته می شود. این تکنیک زمان بر بوده و ممکن است در ابتدا سخت به نظر بیاید اما اگر از وجوه مثبت و تاثیر گذار این تکنیک مطلع باشید، هر چه زودتر این کار را شروع می کنید.

 برای استفاده از این تکنیک باید از ابتدا فایل را play کنید و چند ثانیه یکبار فایل را متوقف کرده و جمله یا بخش شنیده شده را بنویسید، نگران کلماتی که متوجه نشده اید نباشید، بدون برگشت به عقب این کار را ادامه دهید تا به پایان فایل برسید. می توانید یک  دور دیگر فایل را گوش دهید، این بار با هدف پر کردن جاهای خالی که در دور اول متوجه نشدید.

 

برای اشنایی با روش های مختلف تقویت لیسینینگ آیلتس می توانید روی لینک کلیک فرمایید. 

 

بعد از پایان دور سوم متن پیاده شده ی خود را با script اصلی مقایسه کنید و حال کلماتی یا بخش هایی را که از دست داده اید را نوشته و البته سعی در یادگیری عمیق کلمات و عبارات جدید کنید. آن ها را در نوت بوکی یادداشت کرده و سعی کنید نه تنها معنای کلمه یا عبارت بلکه نحوه استفاده از آن ها در جمله، مترادف ها و متضاد آن ها را نیز یاد بگیرید و به این صورت یادگیری نسبتا عمیقی از کلمات و عبارت جدید داشته باشید. چرا که یادگیری ایزوله لغات و به عبارت دیگر داشتن و دانستن لیست بلندی از لغات به همراه معنی آن ها به معنی یاد گرفتن و دانستن نحوه استفاده از آن ها نیست و خیلی زود به فراموشی سپرده می شوند.

 پیشنهاد میکنم تکنیک پیاده سازی متن را با  recording های لیسنینگ در کتاب های Cambridge IELTS books1-14 پیاده کنید. هم script آن ها در پایان کتاب موجود است و هم کاملا در راستای آمادگی برای آزمون آیلتس است. از آن جا که این کار زمان بر است و شاید نتوانید این کار را برای تمام کتاب ها انجام دهید، توصیه می کنم کتاب های هفت و هشت به بعد را تمرین کنید.

 

اگر می خواهید مهارت های مکالمه خود را تقویت کنید می توانید مقاله تقویت اسپیکینگ آیلتس را مطالعه فرمایید. 

 

تکنیک Shadowing

تکنیک موثر دیگری که قصد معرفی آن را دارم تکنیک shadowing یا سایه هست که احتمالا عنوان آن را شنیده باشید. در این تکنیک شما باید بعد از گوینده با استفاده از تلفظ و لحن دقیق گوینده، جملات را تکرار کنید. در صورتی که این کار را با فایل هایی انجام دهید که در مرحله قبلی کامل گوش داده و متن را پیاده سازی کرده‌اید حتی می توانید این کار را همزمان انجام دهید و البته برای همراهی با گوینده از متن نوشته شده خود استفاده کنید. این تکنیک در نهادینه کردن تلفظ ها، آشنایی با لحن در شرایط مختلف، آشنایی با استرس (stress) کلمات و به طور کلی برای مهارت اسپیکینگ نیز بسیار راهگشا است.

تکنیک paraphrase

تکنیک دیگر که قصد معرفی آن را دارم، تأثیر شگفت انگیزی در موفقیت در آزمون آیلتس دارد و آن تکنیک paraphrase یا بازنویسی جملات و عبارات در انگلیسی هست. نمی توان اهمیت مهارت در انجام paraphrase را در موفق عمل کردن در آزمون آیلتس نادیده گرفت.

چرا که سوالات بخش لیسنینگ و ریدینگ همه به نوعی پارافریز آنچه که شنیده اید یا خوانده اید هست و هیچ وقت در سوالات و یا گزینه‌های یک سوال از عین کلمات و عبارات و حتی ساختارهای استفاده شده در متن یا recording استفاده نمی کنند بلکه از معادل های آن ها و چینش متفاوت کلمات در کنار هم استفاده می کنند. به همین دلیل است که شما باید توانایی تشخیص عبارات معادل و حتی توانایی بازنویسی جملات در انگلیسی را داشته باشید و راه آن تمرین است. 

توصیه می کنم همان متون پیاده شده در مراحل قبل را در مقابل خود داشته باشید و شروع کنید از جمله اول و سعی کنید تا همان معنا و محتوا را با استفاده از کلمات معادل دیگر و نحوه متفاوت چینش کلمات و در مواردی با استفاده از ساختارهای متفاوت بازنویسی کنید. البته برای این کار شما باید گنجینه لغات بسیار خوبی و تسلط خوبی روی گرامر داشته باشید تا بتوانید به درستی جملات را بازنویسی کنید. توصیه میکنم در این زمینه و برای نظارت بر کارتان از یک مدرس کمک بگیرید. ممکن است در ابتدا این کار سخت به نظر بیاید اما با تمرین خیلی زود سرعت و دقت تان در این زمینه افزایش پیدا می کند.

تکنیک Summarizing

و اما last but not least تکنیک نوشتن خلاصه یا summary هست. همان طور که از عنوان آن بر می آید برای این کار شما به یک پادکست یا فایل صوتی در زمینه عمومی گوش داده و بعد از گوش دادن باید خلاصه ای از محتوای انتقال داده شده را با استفاده از your own language بنویسید. در صورتی که مهارت بازنویسی را قبلا تمرین کرده باشید ، نوشتن خلاصه با توجه به توانایی شما در نوشتن خیلی سخت نخواهد بود. توصیه می کنم هر هفته یک یا دو ted talk را ببینید و لذت ببرید و در انتها سعی کنید چکیده ای از آن چه را که یاد گرفتید ویا نقطه نظر نویسنده بوده را بنویسید.

گوش دادن فعال و هدفمند باعث افزایش دامنه لغات ، که برای درک مطالب بسیار حیاتی است، تقویت گرامر، یاد گرفتن املای درست کلمات و تقویت مهارت بازنویسی می شود که همه برای موفقیت در بخش لیسنینگ آزمون آیلتس کلیدی است.